Diši po ribah
Na virtualnih kuharskih delavnicah Diši po ribah vam predstavljamo pripravo preprostih morskih jedi, ki jih lahko pripravite v svoji domači kuhinji. Uporabljamo slovenske ribe, školjke in lokalno pridelane surovine.
Diši po ribah
Družili se bomo na osmih virtualnih kuharskih delavnicah, kjer vas bomo z zanimivimi informacijami, kuharskimi triki, preprostimi navodili in nasveti kje kupiti ribe in morske sadeže ter kako prepoznati kakovostne in sveže sestavine navdušili, da bo tudi v vaši kuhinji zadišalo po ribah.
Na prvi kuharski delavnici bo dišalo po ribji osnovi, pogovarjali se bomo tudi o tem zakaj ne jemo več rib.
Diši po ribji osnovi
Voditeljica Irena in kuhar Moreno bosta na prvi kuharski delavnici pokazala kako se pripravi ribja osnova in razložila zakaj je pomembno imeti v zamrzovalniku nekaj posodic ribje osnove. Z nabrušenim nožem bosta sfilirala ribo, se pogovarjala o pomenu lokalne morske hrane in o tem kakšen okus ima res dobra morska hrana in kako ravnati z njo, da ga ohranimo. Obeta se zanimiva, sproščena in poučna virtualna delavnica, ki jo boste morda prevrteli nazaj in naprej še nekajkrat, ko boste v domači kuhinji pripravljali ribjo osnovo in slastne jedi, katerih osnova - je ribja osnova.
Na drugi kuharski delavnici bo dišalo po rižoti z brancinom.
Diši po rižoti z brancinom
Voditeljica Irena in kuhar Moreno bosta tokrat pripravila odlično ribjo rižoto in nam razkrila skrivnosti kuhanja rižote, ki ima prav svilnato teksturo in je ravno prav kuhana. Izvedeli boste tudi veliko zanimivega o tem kako prepoznati svežo ribo. V prijetni senci pod borovci bomo na koncu poskusili rižoto in nazdravili soncu.
Na tretji kuharski delavnici bomo iz surove sveže orade pripravili tri zanimive jedi.
Diši po sveži ribi
Voditeljica Irena in kuhar Moreno bosta pripravila karpačo, sašimi in tatar iz sveže orade in vas navdušila za jedi iz surove ribe. Razbila bosta mite o tem zakaj lahko jemo surove ribe. Irena bo razložila prav vse, kar je pomembno, da prepoznamo zares svežo ribo.
Na četrti kuharski delavnici bo dišalo po buzari iz klapavic, pogovarjali se bomo tudi o tem kako kupujemo školjke in zakaj kupujemo školjke z deklaracijo.
Diši po buzari
Voditeljica Irena in kuhar Moreno bosta pripravila slastne klapavice po tržaško. Preprost recept in s kruhom pomazani krožniki! Povedali bomo tudi na kaj moramo biti pozorni, da lahko varno uživamo školjke.
Na peti kuharski delavnici je dišalo po mediteranskem kaviarju - botargi.
Diši po botargi
Irena in Moreno vas bosta skušala navdušiti za jedi z botargo. Botarga ima zelo poseben vonj in okus in prav zares diši po ribi, ni pa čisto za vsakogar. Včasih je bila botarga jed revežev, ribiči so jo jemali s seboj na ribolov… Danes je botarga na krožnikih sladokuscev. Irena in Moreno bosta povedala tudi kako se pripravi botarga iz ribjih iker doma.
Na šesti kuharski delavnici je dišalo po ribah v šavorju.
Diši po ribah v šavorju
Pripravili bomo tradicionalni istrsko jed, ribe v šavorju in se posvetili tradicionalnim načinom shranjevanja rib: govorili bomo o načinih shranjevanja, do katerih je človeka v preteklosti pripeljala narava - o sušenju, soljenju, ohranjanju uporabnosti živil z uporabo kisa in agrumov. Medtem bo pod Morenovo kuhalnico nastajala odlična jed, ki jo lahko shranjeno v hladilniku, ohranite tudi ves teden - seveda, če je prej ne pojeste, ker je odličnega okusa in se ji je zelo težko upreti!
Na sedmi kuharski delavnici je dišalo po ocvrtih ribah in morskih sadežih, fritto misto.
Diši po ocvrtih ribah
Tokrat bomo iz sezonskih rib in morskih sadežev pripravili nadvse preprosto, a odlično jed, ki jo Italijani imenujejo fritto misto (mešano ocvrto - in vsak ve, da gre za morske sadeže, čeprav tega v imenu ne omenjajo). Celotna tema delavnice bo posvečena temu, zakaj je dobro jesti sezonsko hrano in kaj je na voljo v morju v zimski sezoni. (Snemanje je potekalo konec meseca februarja.)
Delavnice bodo premierno na ogled na Youtube kanalu Misli na morju. Med premiero bomo spremljali in odgovarjali na vaša vprašanja, po premieru pa bodo delavnice objavljene v naši digitalni knjižnici. Sestavine in recepti bodo objavljeni v digitalni knjižnici in na YT kanalu.
Na kuharskih delavnicah boste izvedeli tudi zakaj so »naše« ribe najboljše, naučili vas bomo prepoznati svežo ribo, kako shranjujemo morsko hrano, ali je zamrzovanje v redu (razbijanje mitov o tem, da zamrznjena riba ni »sveža«), razlike med gojenimi in divjimi ribami, kako se ribe očistijo in filirajo, ali so nekateri paraziti, ki jih najdemo v ribah zdravju res nevarni, pa o mediteranskem načinu prehranjevanja in istrski kuhinji.
Virtualne delavnice bo vodila Irena Fonda, k sodelovanju bomo povabili različne goste, ki bodo delavnico popestrili s svojim kuharskimi idejami, izkušnjami in skrivnostmi.
S kuharskimi delavnicami želimo vzpodbuditi virtualne obiskovalce delavnic (take, ki doma zares kuhajo!), da v svoje družinske in praznične jedilnike pogosteje vključijo ribe in morske sadeže iz slovenskega morja in jih prepričati, da je priprava rib in morskih sadežev preprosta.
Ogled posnetkov vseh izvedenih kuharskih delavnic: