Virtualno po morju.
Med virtualnimi izleti Virtualno po morju udeležencem predstavljamo dejavnost ribogojstva in raznovrstna dela, ki potekajo ob in na morju v morski ribogojnici in školjčiščih.
Virtualno po morju
Ob naših virtualnih druženjih boste izvedeli veliko zanimivega, med drugim tudi o konceptu in namenu umetnega podvodnega grebena, pomenu gojene morske hrane, pomenu kakovostne krme za ribe, pa o podvodnih delih potapljača, ki so ključni za ribogojstvo in vzdrževanje ribogojnice.
Prva epizoda Virtualno po morju z naslovom “Umetni podvodni grebeni” je bila premierno predvajana 14. junija 2022 ob 17.00 uri.
Umetni podvodni grebeni
Lean in Irena sta nas popeljala skozi zgodbo o podvodnem Triglavu v Piranskem zalivu in o pomenu umetnih podvodnih grebenov.
Druga epizoda Virtualno po morju z naslovom “Ribogojstvo in gojena morska hrana” je bila premierno predvajana 28. junija 2022 ob 17.00 uri.
Ribogojstvo in gojena morska hrana
V drugi epizodi virtualnih ogledov sta voditelja Irena in Lean govorila o ribogojstvu in gojeni morski hrani. Pripovedovala sta o začetkih pridelave, saj so pri nas že v antiki gojili ribe v kamnitih bazenih, o 5000 let stari tradiciji vzgoje krapov na Kitajskem, pa o današnjih praksah, ko je ribogojstvo zelo pomemben vir prehrane in beljakovin za naraščajočo populacijo našega planeta, planeta MORJA. Izvedeli boste, zakaj so gojene ribe zaradi zahtevnih standardov v Evropi in nadzora kakovosti ribje hrane načeloma bolj zdrave in manj izpostavljene težkim kovinam, drugim onesnaževalcem in parazitom od ulovljenih in kakšen vpliv imajo na okolje majhne in velike ribogojnice. Vsekakor zanimiva izhodišča za razmislek - in prav to je tudi namen naših izobraževalnih oddaj.
Tretja epizoda Virtualno po morju z naslovom “Postavitev in vzdrževanje ribogojnic in školjčišč” je bila premierno predvajana 19. julija 2022 ob 17.00 uri.
Postavitev in vzdrževanje ribogojnic in školjčišč
V tretji epizodi virtualnih izletov po morju sta voditelja ogleda spregovorila o postavitvi, izgradnji in vzdrževanju ribogojnic in školjčišč. Vlogo pri izbiri lokacije za tovrstno dejavnost igrajo številni dejavniki in seveda tudi zakonodaja. Za vse, ki jih tovrstna dejavnost zanima in tudi za tiste, ki so samo radovedni.
Četrta epizoda Virtualno po morju z naslovom “Ribogojska dela”, je bila premierno predvajana 26. julija 2022 ob 17.00 uri.
Ribogojska dela
V četrti epizodi virtualnih izletov po morju smo predstavili RIBOGOJSKA DELA: od del, povezanih s prihodom mladic, ki jih ribogojci hranijo kar 6 x dnevno, do vsakodnevnega ročnega hranjenja odraslih rib, skrbnega opazovanja rib, pomena biometrije in vodenja hlevskih dnevnikov, nalog potapljačev, pomembnosti vzdrževanja in šivanja mrež in delovnih plovil, dostavnih vozil ter druge opreme, nadzora zdravja in obnašanja rib, izlova rib in nalog, ki jih opravlja nočni čuvaj.
Ali ste vedeli, da je čista mreža, preden jo ribogojci namestijo v ribogojski bazen težka okrog 200 kg, ob menjavi pa kar 5 - 6 ton?
Peta epizoda Virtualno po morju z naslovom “Vzgoja ribjih mladic” bo premierno predvajana 28. oktobra 2022 ob 17.00 uri.
Vzgoja ribjih mladic
Ribje mladice zrastejo v prvem letu iz pičlih 5 g na 100g. Ker pridejo skoraj iz sterilnega okolja so prvo leto občutljive kot otroci v vrtcu, zato je zelo pomembna krma, vitamini in pogosto menjavanje mrež, na katere se lovijo paraziti, ki lahko ogrožajo njihovo zdravje… Zanimivo je, da so v obratih za vzgojo mladic rezultati 30 - 40% boljši, če zanje skrbijo ženske.
Šesta epizoda Virtualno po morju z naslovom “Vzdrževanje in zamenjava ribogojskih mrež” je bila premierno predvajana 31. januarja 2023 ob 17.00 uri.
Vzdrževanje in zamenjava ribogojskih mrež
Ali ste vedeli, da sveža in čista ribogojska mreža tehta med 100 in 300 kilogrami, obraščena pa kar nekaj ton? Izvedeli boste zakaj je potrebno mreže zamenjati nekajkrat letno, iz česa so, kaj so očesa mreže, kako se šivajo mreže in kako so ribe, katerih življenjski prostor je notranjost mrež, odvisne od vzdrževanja mrež in delavcev, ki upravljajo s tem.
Sedma epizoda Virtualno po morju z naslovom “Ribja krma” je bila premierno predvajana 14. februarja 2023 ob 17.00 uri.
Ribja krma
Izvedeli boste vse o ribji krmi gojenih rib. Prilagojena je vrsti in starosti rib, v zimskih mesecih ji proizvajalci dodajajo tudi vitamine in minerale, ki vplivajo na imunski sistem rib.
Zadnja, osma epizoda Virtualno po morju z naslovom “Potapljaška dela v ribogojnici” je bila premierno predvajana 28. februarja 2023 ob 17.00 uri. S to epizodo se je sklop Virtualno po morju zaključil. Vsi videi so na voljo za ogled na Youtube kanalu Misli na morju, noge v lavorju in si jih lahko ogledate kadarkoli.
Potapljaška dela v ribogojnici
Poklic potapljača je lep, vendar ne tako romantičnen kot se zdi na prvi pogled. Nekateri meseci v letu so fotogenični, prijetni in čudoviti za potop, vzdrževalna dela pa je treba opravljati ne glede na vreme, vidljivost in temperaturo morja. Zato so za potapljaška dela primerni le izkušeni potapljači.
Udeleženci se bodo z voditeljem virtualno odpravili na različne naloge in dela ribogojcev in školjkarjev, kot so hranjenje rib, menjave ribogojskih mrež, selitve rib, delo nočnih čuvajev, pregled mrež pod vodo, nasajanje in nabiranje klapavic, predstavili bomo pa tudi zanimive koncepte, kot je umetni podvodni greben, izgradnja in vzdrževalna dela v morski ribogojnici ipd.
Prikazana bodo tudi taka dela, ki jih obiskovalci med običajnimi ogledi ribogojnic in školjčišč zaradi narave dela, varnosti in vremenskih pogojev ne vidijo, kot je na primer prihod ribjih mladic v ribogojnico, ki se zgodi nekajkrat letno, sezonska dela v školjčišču, podvodna dela ipd.
Izvedeli boste tudi zanimivosti o pridelavi krme, pridelavi ribjih in školjčnih mladic ter o divjih živalih in rastlinah, ki živijo v ribolovnem rezervatu v ribogojnici in školjčiščih. Poseben poudarek bo namenjen trajnosti, varstvu in ohranjanju narave ter pomenu ohranjanja biodiverzitete.
Virtualni izleti bodo posneti v ribogojnici in školjčiščih v Piranskem zalivu.